Micke Orgel goes live - Om svensk musik

Micke Orgel delar med sig av nyheter och erfarenheter från svenskt musikliv. Skicka gärna epost om du vill dela med dig av nyheter, musikfiler, information eller bara vill prata om svensk musik i allmänhet: micke_orgel@hotmail.com

10 februari 2006

Manifest-vinnarna

Igår ägde den kanske mest intressanta musikgalan av alla i Sverige, Manifest rum och nedan ser du vinnarna och motiveringarna. Alla som var nominerade hittar du här.

Hip-Hop/R’n’B/Soul - Jaqee

"För ett debutalbum som med berått mod fyllts av så mycket influenser att den blir svårklassificerad. För den höga kvalitén, den ljuva rösten och de tunga men lekfulla produktionerna."

Elektronika/Postrock/Synth - Midaircondo

"Sällsam sång möter kristallklang, brus och tuggande rundgång. I ett svävande rum på gränsen mellan pop och experimentalism bor improviserat jazzblås granne med knastrande elektronik och hemsnickrad nyfikenhet. Med sin spröda upplevelse-electronica bryter årets vinnare mot introverta laptop-mönster."

Pop/Rock - The Embassy

"Efter tre år är konceptet fortfarande oförändrat, men likafullt ett modernt sound som genuint representerar svensk popmusik år 2005. Kraften av rena känslor, nyutsprungen förälskelse och musik så smärtande bra att det retar oss till vansinne. Valet till Årets Pop/Rock var inte enkelt men oundvikligt. För andra gången i Manifests historia: The Embassy för albumet Tacking."

Jazz - Bobo Stenson Trio

"För ett lyhört ensemblespel i absolut mästarklass. Stensons rika och genomskinliga pianospel är liksom kamraternas moget och reflekterande. Med minimala åthävor, ett flortunt anslag och gemensam andning når trion maximal effekt i uttryck."

Visa/Singer- songwriter - Lars Bygdén

"Efter att ha satt altcountryn på kartan med Thousand Dollar Playboys, blev 2005 året då soloplattan kom. Klingande Americana samsas med ren, skär pop och smäktande ballader av en låtskrivare med stor känsla. Må Lars Bygdén och ”Trading Happiness for songs” inspirera till fler stordåd inom genren under 2006!"

Dans/House/Techno - DK7

"För deras egensinniga kombination av musikaliska återblickar och modern elektronisk dansmusik."

Hårdrock/Punk - Grand Magus

"Ena ögat i den traditionstyngda backspegeln men blicken stadigt riktad framåt. Med knivskarpa riff är de ute efter hämnd - landets regerande metalkungar skall dräpas! Nitar, läder och eld. Bombastiskt och teatraliskt. Hård, hårdare - Grand Magus."

Folk/Världsmusik - Sofia Karlsson

"Med en legering av svensk vistradition, folkmusikalisk precision och lekfulla genrelån har Sofia Karlssons skiva Svarta Ballader gjort Dan Andersson omistlig för ytterligare en generation."

Bästa liveartist - Timbuktu

"Med en överlägsen känsla för sväng har denna artist totalt dominerat allt från festivalernas stora scen till de minsta klubbscenerna under hela året. Om inte solo så i konstellationer som kamraterna, Helt Off och givetvis kompad av sin funkarmé Damn! har han tagit gunget till helt nya höjder och på köpet blivit lika folkkär som Lasse Berghagen. Vem har sagt att man inte kan vara alternativ och samtidigt den största?"

Nykomling - The Tough Alliance

"Under hela året har denna duo poppat upp dansgolv och med sina trallvänliga och klockrena poplåtar kan de inte ha undgått någon."

Bästa osignade band/Digfipriset - Intohimo

"Med sin energifyllda musik har de tagit en självklar plats på den svenska musikscenen. Och med sina starka kompositioner samt sitt originella uttryck är de nästa hopp på hardcorehimlen."

Någonstans läste jag att Musikbyrån Live vunnit årets förnyarpris men jag hittar inte något om detta nåonstans så jag låter det vara osagt tills vidare.
Musikbyrån Live hade mycket riktigt vunnit ett pris, men det handlade om Årets musikmedia och inget annat. Musikbyrån Live sänder för övrigt en konsert från The Tivoli i Helsingborg med Hellacoptersikväll klockan 21.30 i SVT2.

Mer om galan hittar du på SvD.se.

Andra bloggar om: , , ,

2 Comments:

Blogger ptrkhmbrg said...

Musikbyrån Live fick pris som årets musikmedia. Tyvärr föll det bort i pressmeddelandet.

4:35 em  
Blogger Micke Orgel said...

Ah, tack för rättelsen och grattis till utmärkelsen!

4:45 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se