Micke Orgel goes live - Om svensk musik

Micke Orgel delar med sig av nyheter och erfarenheter från svenskt musikliv. Skicka gärna epost om du vill dela med dig av nyheter, musikfiler, information eller bara vill prata om svensk musik i allmänhet: micke_orgel@hotmail.com

31 december 2005

Förväntningar på 2006 i 25 punkter

Vad kan vi förvänta oss av 2006?

Här kommer några profetior:

* José Gonzalez slår igenom på bred front internationellt.

* The Knifes kommande album blir en enorm succé, vilket leder till stort genombrott i Sverige och banar väg för en kommande succé även i utlandet.

* Musikindustrin tar i med hårdhanskarna mot fildelare och bloggar som denna vilket leder till böter i många fall och fängelse i några färre.

* Musikindustrins hårdare tag leder i sin tur till att de stora skivbolagen får ännu sämre rykte och att många börjar bojkotta den kommersiella skivindustrin och söker sig till mindre skivbolag och artister som i större utsträckning marknadsför sig med hjälp av mp3-filer.

* En svensk M.I.A dyker upp på den svenska dansscenen men slår bara i Sverige.

* Minst en av Sveriges största artister kommer att börja blogga på ett personligt, intressant och framför allt frekvent sätt.

* Minst en av Sveriges största artister börjar ge ut musik i form av mp3-filer på hans/hennes/deras hemsida.

* I slutet av året släpper Robyn ett album som när 2006 summeras blir nominerat i nästan alla kategorier som går.

* Även Moneybrother släpper ett bejublat album som dock inte slår lika stort som To die alone.

* Ett svenskt indieband slår igenom stort tack vare sin datorspelsinspirerade musik vars inspirationskälla är gamla Commodore 64- och Amigaspel från 80- och början av 90-talet. Bandet heter INTE Slagsmålsklubben.

* Svenska indieartister sammarbetar som aldrig förr vilket leder till fler samlingsalbum liknande Euroxmas.tk.

* Många nya artister och band når Le Sport-stora framgångar genom att göra sin musik tillgänglig via mp3.

* Efter Jenny Wilsons genombrott som soloartist under 2005 är det många som är nyfikna på syster Anna Wilson och hennes band Dub Swedens album som släpps under våren.

* Micke Orgel fortsätter sitt jobb med att gräva fram musik du aldrig hört och inte trodde fanns.

* Han förblir dock inte ensam. När 2006 summeras kommer han glatt att berätta om de (minst) två nya musikbloggarna som med dagliga poster hjälp honom att hitta ännu mer fantastisk svensk musik!

* Kent bjuder på en stor överraskning.

* En ny manlig artist dyker upp på den svenska scenen och framför sina alster på piano. Som en manlig variant av Frida Hyvönen eller en korsning mellan John Legend och Robert Wells om du så vill.

* Björns Skifs låt Håll mitt hjärta åker ut från Svensktoppen. Låten gick in på listan 2003 och blir den första låten som lyckas hålla sig kvar under fyra år (2003, 2004, 2005 och 2006). Tidigare har fyra låtar lyckats ligga kvar under tre olika år. Du kan se vilka de är på Svensktoppens maratonlista.

* 2005 blev kvinnornas år och även om de kvinnliga artisterna fortfarande får stor uppmärksamhet under 2006 med bland annat utökat arbete från Shemusic så blir ändå de manliga artisterna i majoritet när man summerar nomineringarna till P3 Guld, Rockbjörnen och Grammis.

* Årets stora trend blir Roxette-covers.

* Årets stora sommarhit, hämtad direkt från 80-talet, delar Sverige i två läger; skräp eller briljant.

* Tyskarna från Lund gör bejublad comeback.

* Under året släppte Ulf Lundell, Darin och Håkan Hellström två album. Minst lika många artister kommer att göra detsamma under 2006.

* Antalet nyskrivna svenska jullåtar slår alla rekord.

* El Perro Del Mar får en jättehit.

Skriv gärna vad DU tror kommer att hända under 2006 i kommentarerna.

Bloggtoppen.se