Micke Orgel goes live - Om svensk musik

Micke Orgel delar med sig av nyheter och erfarenheter från svenskt musikliv. Skicka gärna epost om du vill dela med dig av nyheter, musikfiler, information eller bara vill prata om svensk musik i allmänhet: micke_orgel@hotmail.com

31 maj 2006

Jenny Wilson och Andreas Johnson sommarpratar

Årets sommarpratare har just presenterats och jag måste säga att det var en ovanligt tråkig uppsättning.

Jenny Wilson, Charlotte Perelli och Andreas Johnson är de enda någotsånär kända musiker som får komma till tals.

Andra bloggar om: , , ,

Nicolas Makelberge - South America (Mr. Suitcase-remix).mp3

Jag hittade nyss en annan grym låt i mina gömmor (jag nämnde ju nyss Apart med Otur) som jag inte kan låta bli att undanhålla er.

Nicolas Makelberge - South America (Mr.Suitcase remix)

Via L'amour á trois

Andra bloggar om: , ,

Otur - Apart

De senaste dagarna har jag lyssnat en hel del på Oturs låt Apart som man kan lyssna på här.

Hennes debutalbum Pepperbox Hill släpptes i början av maj och vill man höra fler låtar därifrån så kan man kolla in hennes Myspace-sida.

hennes hemsida finns det en hel del remixer av låten att lyssna på, men albumversionen är ändå min favorit.

Jag har tidigare nämnt albumet här.

Andra bloggar om: ,

Compute.mp3

I måndagens P3 Pop spelades en låt med Compute. Bandet består av Ulrika Mild från Göteborg och hon har tidigare spelat med bland andra Jens Lekman.

Låtarna kan beskrivas som electronicapop med influenser från dataspelsmusik från 80-talet a la Slagsmålsklubbem.

Jerry som bloggar på Musik enligt Jerry skrev om henne redan för ett och ett halvt år sedan.

Nedan några smakprov. Fler låtar finns på hennes hemsida.

Compute - Dance with me
Compute - Turn your head

Andra bloggar om: , ,

30 maj 2006

Grattis Marie!

Marie Fredriksson fyller 48 år idag, grattis!

Den 14 juni kommer hennes album Min bäste vän som jag skrivit om tidigare men redan nu kan man lyssna på smakprov från albumet på hennes hemsida.

Andra bloggar om: ,

SvD-artikel med Cat5

SvD.se finns en intervju med bandet Cat5 som nyligen släppte sitt självbetitlade debutalbum.

Andra bloggar om: ,

Kent-cover

Som ni vet så tycker jag att det är lite märkligt att det gjorts så få covers på Kent-låtar genom åren, men via Absolut Noise får jag nys om ytterligare en.

Ladda ner låten nedan.

Newgate Fringes - Without your breath (Utan dina andetag)

Jag har tidigare skrivit om Kent-covers här.

Andra bloggar om: , , ,

29 maj 2006

Mickes Måndagslista, vecka 21

Ni har väl inte glömt Mickes Måndagslista? Jag hade gjort det..

Det är några månader sedan jag senast hade en måndagslista så det är minst sagt på tiden att jag skriver en ny. Visserligen har det inte blivit så mycket bloggande på sistone (dagens Siestaposter är undantag) men jag borde lyckas klämma fram en lista över veckans bästa händelser för det.

1. (NY) Siesta - Festival
Hässleholm bjöd på en trevlig festival med massor av bra musik. Imponerande startfält med tanke på att Popaganda pågick samtidigt.

2. (NY) Tomas Andersson Wij - Evighet - Carolacover
Vem kunde tro att Evighet kunde låta så här bra?

3. (NY) P3 Pop - Radioprogram
Sänds i P3 måndagar 22.03 - 00.00 och borde ha fått en plats på den här listan för länge sedan. En intervju med programledaren Hanna Fahl skrev jag om här.

4. (NY) Shemusic-festivalen - Festival
Förra årets Shemusicfestival var en trevlig bekantskap och det ska bli kul att se sommarens upplaga som äger rum i Folkets Park i Malmö den 7 juli. Artisterna offentliggjordes i veckan.

5. (NY) I'm from Barcelona - Collection of stamps - Låt
Visserligen åkte We're from Barcelona ut från Tracks efter 13 veckor men deras nya Collection of stamps gick in på 19:e plats. Förhoppnings klättrar den framöver.

Fler måndagslistor hittar du här.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Gustav Magnusson - Dance along with me.mp3

Jag skrev om Gustav Magnusson tidigare i vår och nu är hans hemsida uppdaterad och du kan lyssna på smakprov från hans sjuspårsalbum. Du kan också köpa det här för det löjligt låga priset 40:-.

Min personliga favorit från albumet, Dance along with me, kan du ladda ner nedan.

Gustav Magnusson - Dance along with me

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Blood Music

Anledningen till att jag lämnar Peps spelning innan den är slut beror på Blood Music. Jag vill inte göra om samma misstag som när jag skulle se David & the Citizens då jag hamnade långt bak i lokalen.

Visserligen räknar jag inte med att Blood Music ska locka lika mycket folk men jag vill vara säker på att få en bra plats, och det får jag.

Karl-Jonas Winqvist gör ett sympatiskt intryck och verkar glad över att bara få vara med på scen och spela. Han berättar om en klassåterträff han inte gick på, ett jobb han vantrivdes på redan efter en förmiddag och om hur han fick sina fördomar krossade av två tjejer som samlade in pengar till barn i Rwanda. Som sagt, med bra snack kommer du undan en dålig konsert i mina ögon, men Blood Music gör ingen dålig konsert.

Har man dessutom med ett harmonium (dragspelsliknande instrument) så blir jag inte annat än salig.

Whyte Seeds och Blood Music bjuder på festivalens två bästa spelningar och hade det inte varit för att sista tåget hem går så tidigt så hade jag stannat kvar och berättat det för Karl-Jonas när han senare skulle sälja sin skiva.

Nu fick jag istället tränga mig förbi en massa Broder Daniel-fans som skulle se Henrik Berggren uppträda på stora scenen några minuter senare.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Peps Blodsband

Peps Blodsband drar mest folk av alla under festivalen, möjligtvis i konkurrens med The Sounds men framförallt så bjuder man på en av de festivalens bästa spelningar också, trots att jag går långt innan spelningen är slut och missar därmed bland annat Oboy.

Andra bloggar om: , , ,

SIESTA: David & the Citizens

David & the Citizens är ett band jag länge velat se men det var först i helgen som jag tog chansen. Tyvärr blev jag besviken. Även om jag gillar gitarrmangel så vill jag inte att David & the Citizens ska står för den. Deras finsnickrade melodier försvinner någonstans i allt gitarrös och de är nog festivalens största besvikelse för min del.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Timo Räisänen

Timo Räisänen strålade verkligen av lycka när han berättade att hans låt Fear no darkness, promised child gått upp till fjärdeplats på Trackslistan tidigare under dagen. Strålade gjorde däremot inte solen mer än under de första två låtarna något Timo tjatade väldigt mycket om fick dessutom en stor del av publiken att ropa "BUUUU!" åt den. Han lovade också att sticka dit upp och slå ihjäl den om den inte började skina igen snart. Jaja, allt mellansnack är ju inte bra.

Men vi bjöds på en ösig och bra konsert men eftersom David & the Citizens skulle spela på innescenen strax efter Timos konsert så gick jag när extranumret skulle börja för att få en bra plats.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Montt Mardié

Dags att ta sig inomhus igen för att se Montt Mardié. Även denna artist har ett bra mellansnack (som ni märker är jag en sucker för bra mellansnack) och även om förstasingeln High school drama är i sliskigaste laget för min del så är spelningen helt okej.

"Hur många har köpt min skiva?"
Tre personer räcker upp handen.
"Tre stycken? Vad gör ni andra här då? Regnar det?"

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Jenny Wilson

Första konserten för min del på lördagen var tänkt att bli Dub Sweden men när jag kommer in på området tio minuter innan deras konsert är tänkt att börja ser jag att de tvingats ställa in pga sjukdom och i deras ställe spelar Jenny Wilson som jag egentligen skulle ha missat.

Jag blir lite besviken, inte för att det inte ska bli kul att se Jenny Wilson igen utan för att jag inte fått se Dub Sweden ännu.

Jenny har stora problem med sin röst och efter första låten (min favorit) Summertime, the roughest time där hon inte kunnat sjunga mer än ungefär hälften av texten så tänker jag att det här fixar hon inte.

Men rösten blir bättre och bättre och hon lyckas genomföra sin konsert. Lustigt nog hade hon problem med rösten även när jag såg henne första gången.

Under konserten berättade hon också att hon är gravid. Grattis!

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: The Slaves

Att göra en spelning bara en enda mindre hit (Suicide) i bagaget som The Slaves gör att de hela spelningen igenom tvingas höra folk skrika efter just denna låt. Deras spelning på inomhusscenen på Siesta var inget undantag.

Även om många av deras låtar är bra och trots att sångaren Robin Keller ser ut som en korsning mellan Håkan Hellström och Cosmo Kramer från Seinfeld med Kramers och bob hunds Thomas Öbergs personligheter i skön mix så kändes det faktiskt som en transportsträcka fram till just hiten Suicide.

Men jag ser framot att få höra mer av detta band.

Tyvärr gick sista tåget hem strax efter denna konserts slut så jag missade både The Sounds och Kristian Anttila.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Radio Dept.

Radio Dept. var ett av banden jag sett framemot att få se på Siesta men i mina minnesanteckningar finns det bara ett plus och det är för låtarna. I övrigt var det trist och tråkigt och hade man lagt till ljud av applåder och ett "Tack." mellan spåren på deras album så hade man lika gärna kunnat lyssna på dessa.

Magiskt tyckte säkert många om konserten, trist tyckte jag.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Hets

Efter två spelningar på stora scenen var det skönt att ta sig in i den mörka lokalen för att se Hets på inomhusscenen.

Punk är inte riktigt min musiksmak men det går inte att komma ifrån att texterna har sina poänger och Ulf Lundell är speciell blev en personlig favorit.

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Whyte Seeds

Det som slår mig redan efter Whyte Seeds första låt att det inte i första hand kommer att vara för att de har bra låtar som jag kommer att gilla bandet utan för att de har ett sound som tilltalar mig. Jag gillar sångaren Axel Robachs röst och jag kommer på mig själv att fundera över varför bandet inte är större än vad de är.

Precis som Hello Saferide har man ett bra mellansnack och vi får bland annat veta att bandet på nästa video "ska vara jättar som trampar på allt som är fel!".

När jag i efterhand summerade festivalen för mig själv kom jag fram till att Whyte Seeds bjöd på helgens bästa konsert!

Andra bloggar om: , ,

SIESTA: Hello Saferide

Jag besökte Hässleholms musikfestival Siesta i helgen.

Trots att tåget anlände i relativt god tid var biljettkön så lång att jag missade Sci-Fi Skånes konsert och begav mig istället bort till stora scenen där Hello Saferide skulle spela några minuter senare.

Siesta bjöd på tre scener och det verkade som om tältscenen där Sci-Fi Skåne spelade inte tog hänsyn till övriga konserters tidsschema utan överlappade konserterna på de övriga scenerna. Detta gjorde att det var minst en pågående konsert i stort sett hela tiden, men samtidigt kunde man inte se allt. Tältscenen låg dessutom placerad på ett sätt som gjorde att den inte hördes från stora scenen. Hur det var med ljudet från stora scenen när man såg en konsert på tältscenen vet jag inte för jag prioriterade alltid de övriga två scenerna.

Men nu var det Hello Saferide jag skulle skriva om.

Det första som slog mig när bandet kom in på scen var hur snyggt allt var. Snygga kläder, snygg koreografi osv. Annika hade dessutom en skön självdistans och avslappnat mellansnack som gjorde att man trivdes ganska bra även mellan låtarna.

Den 14 juni släpps hennes nya EP.

Andra bloggar om: , ,

Amy Diamond har släppt sitt andra album

Amy Diamonds andra album Still me still now släpptes förra veckan och återigen har producenterna Tysper/Mack/Grizzly lyckats göra ett sound som man känner igen som Amys från i stort sett första tonen.

Vill du tjuvlyssna på albumet så finns några spår utlagda på Catchy tunes of Sweden.

Andra bloggar om: ,

28 maj 2006

Slagsmålsklubben - Synthpopper.mp3

Jag hittade just en ny variant på punkrocker, hiphopper, dansbander, ja ni vet låten som finns i så många skepnader.

Micke Orgel ger er härmed synthpopper!

Slagsmålsklubben - Synthpopper.mp3

Andra bloggar om: ,

A perfect friend

Thomas Denver Johnsson och Carl-Johan Larsgården (Pacta Sunt Servanda) har ett nytt projekt ihop: A perfect friend.

Jag har tidigare skrivit om Pacta Sunt Servanda här och här medan Thomas Denver Johnsson tillhör kategorin artister Ska kolla upp någon gång.

Det låter väldigt mycket Pacta Sunt Servanda om de låtar som finns att ladda ner på deras temporära hemsida.

De finns även på MySpace.

Andra bloggar om: , , ,

Stockholm City-intervju med Hanna Fahl från P3 Pop

Här finns en intervju med programledaren för P3 Pop Hanna Fahl.

Via Beta Alfa 2.0.

Andra bloggar om: , ,

Tomas Andersson Wij - Evighet (Carola-cover)

Förra fredagen (19 maj) var Tomas Andersson Wij gäst i Lantz i P3 och gjorde då en cover på Carolas melodifestivallåt Evighet. Och som han gör det! Först efter att ha hört Tomas version så inser jag att det är en bra låt. Åtminstone i Tomas avskalade version.

Lyssna här! (Real Audio-klipp)

Via One-shot.

Andra bloggar om: , ,

23 maj 2006

Årets sommarplåga

Är Basshunters låt Boten Anna på väg att bli årets sommarplåga?

Den har fått ganska mycket P3-spelningar och soundet luktar verkligen sommarhit så omöjligt är det inte.

Ladda ner låten nedan och avgör själv.

Basshunter - Boten Anna.mp3

Andra bloggar om: , , ,

21 maj 2006

Shemusicfestivalen

Även Shemusic har presenterat vilka artister som kommer att spela på deras festival den 7 juli.

Följande svenska artister är klara:
Audry
Billie the vision and the dancers
Bobby Baby
Cat5
Erika Rosén
Firefox AK
Hello Saferide
Marit Bergman
(akustiskt)
Taxi Taxi
The Tiny
The Models
Winter took his life


Shemusicfestivalen äger rum i Malmö den 7 juli.

Andra bloggar om: ,

Dubbelarbetande artister helgen v.21

Till helgen äger minst två musikfestivaler rum, Popaganda i Stockholm och Siesta i Hässleholm.

Hade det inte varit för priset (Popagande är gratis, Siesta kostar 350:- ) så hade jag nog tyckt att Siesta hade varit en intressantare festival. Visserligen är Popaganda tre dagar lång mot Siestas två, men jag tycker Siesta har ett mer imponerande startfält.

Popaganda (svenska artister):
Andreas Mattsson
C.Aarmé
Cat5 *
David & The Citizens *
Flow Flux Clan
Frida Hyvönen *
Hello Saferide **
Henrik Berggren **
Hets **
I'm From Barcelona **
Jenny Wilson *
Kalle J **
Klubb
Le Sport **
Lo-Fi-Fnk *
Loney, Dear
Mr Suitcase
Nicolas Makelberge *
Otur **
Pascal
Peter, Bjorn & John *
Shout Out Louds
Sophie Rimheden *
Strip Squad
The Concretes (?)
The Embassy *
The Gray Brigade
The Kid
The Tiny
Unarmed Enemies
Zeigeist


Jag har satt ett frågetecken efter The Concretes eftersom sångerskan Victoria Bergsman är sjuk.

Siesta:

Advance Patrol
Audrey *
Blood Music **
Body Core
Burst
Cute Tarmac
David & the Citizens *
Dia Psalma *
Dj fransjäger
Dub Sweden **
Familjen
Hello Saferide **
Henrik Berggren **
Hets **
Intohimo
Jenny Wilson *
Kristian Anttila **
Maeds Dominos
Montt Mardié **
Morpheena
Pascal
Peps Blodsband *
Radio Dept. **
Sci-Fi SKANE **
Sleazy Joe
Soak the Sin
Spånka
Talking To Teapots
The Great Decay *
The Slaves *
The Sounds *
The Tiny
Timo Räisänen *
U.W.O
Velouria
Whyte Seeds **


Som ni ser så finns det några stycken som kommer att dubblera och spela på båda festivalerna.

* = Hade varit kul att se
** = Vill väldigt gärna se

Andra bloggar om: , , ,

Fotbolls-VM?

Jag har tidigare nämnt att Tyskarna från Lund gjort en ny version (i ärlighetens namn är det bara texten som är ändrat för att bättre passa in med motståndarlagen och liknande) av sin låt Global Fussball OK från 2002. Om du inte kan få nog av fotbollslåtar så är bloggen VM-låtar 2006 något för dig.

Andra bloggar om: , , , ,

Torgny Melins P3-medley släpps på singel

När P3 Guldgalan ägde rum i vintras var vi nog några stycken som förvånat konstaterade att ett okänt dansband vid namn Torgny Melins skulle uppträda.

Men snart började deras låt Dansbander att spelas på P3 och när P3 Guld sedan ägde rum så var det Torgny Melins som fick äran att spela de till Årets låt nominerade låtarna i form av ett medley. Succé!

Nu släpps medleyt som B-spår på kommande singeln Hey boy som släpps den 24 maj berättar Dansbandsbloggen.

Medleyt består av följande låtar:
Laleh - Live tomorrow
Robyn - Be mine
Timbuktu - ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö
Moneybrother - They’re building walls around us
September - Satellites

Andra bloggar om: , ,

Kent - Nålens öga

Kents nya låt Nålens öga finns sedan ett tag att köpa digitalt på CDon.

Andra bloggar om: ,

20 maj 2006

Samuraj Cities debutalbum

Den 14 juni släpps Samuraj Cities debutalbum som jag dock inte hittat något namn på. Det kommer hur som helst att kunna köpas på www.maillot-jaune.com.

Andra bloggar om: ,

17 maj 2006

Deportees och Montt Mardié i Musikjournalen Live

I kvällens Musikjournalen Live i P3 20.03 delar Deportees och Montt Mardié på utrymmet. Programledare är Annika Norlin, alias Hello Saferide.

Andra bloggar om: , , ,

Jen's debutalbum

Jag vet, man använder inte apostrof i ägandeform i svenskan, men hur ska jag annars visa att det handlar om debutalbumet från Jen och inte någon Jens?

Before you knew me släpptes hur som helst den 26 april och Jen hade vänligheten att skicka ett ex till mig som jag nu har lyssnat igenom. Jag hade ganska höga förväntningar efter hennes EP One-way dialogue. Uppfyller hon dessa då?

Nja, inte riktigt. Medan EPn bestod av fyra starka, välproducerade låtar så har debutalbumet inte samma starka låtmaterial även om det fortfarande är välproducerat.

Visst finns det bra låtar på albumet också. Speciellt Everything, anything, Beating of my heart, Crash and burn och så klart senaste singeln Time to stop. Behöver jag nämna att jag gillar dragspeletssoundet i Heal?

Nu på söndag dn 21 maj har Jen releasefest på Debaser Franska Bukten i Stockholm där även andra skivaktuella artister och gästartister kommer att uppträda.

Preliminära tider nedan:

Insläpp 19:00
Josefina Sanner 19:30
Edith 19:55
Peter Murphy's Carver Combo 20:20
Jen (set 1) 20:45
Karin Ström 21:20
Elin Sigvardsson 21:45
Camilla Ringquist 22:10
Jen (set 2) 22:35
Janina 23:00
Milfoil 23:25
Monika Kielbiewski 23:50

Gratis inträde!

Andra bloggar om: ,

Minda

Ett annat av banden som spelade på förra helgens AFB-festival var Minda.

När jag stod och lyssnade tänkte jag att detta påminner om Pineforest Crunch trots att jag bara har deras stora hit Cup noodle song att jämföra med.

Nedan finns ett smakprov med Minda. Du hittar fler på popcrush.se som vi får nöja oss med i väntan på Mindas kommande hemsida som borde komma upp i sommar enligt sångerskan Caroline Gustavsson.

Minda - Sail against the wind

Andra bloggar om: , , ,

Firefox AKs EP Love to run släpps idag

Idag släpps Firefox AKs nya EP Love to run EP. Att kalla det för EP känns lite konstigt med tanke på att den bara innehåller just låten Love to run om än i fyra olika versioner.

Låten är hur som helst en av årets bästa svenska så här långt och du kan höra låten på Firefox AKs Myspace-konto eller se videon till låten här.

Andra bloggar om: ,

16 maj 2006

Smakprov från Hello Saferides kommande EP

Som jag skrivit tidigare så släpper Hello Saferide en femspårs-EP som kommer att heta Would you let me play this EP ten times a day den 14 juni.

Swedesplease presenterar ett smakprov från EPn i form av första låten The Quiz. Nog låter det som man kunde förvänta sig och jag gillar hur ljudbilden växer efter hand och hur texten som vanligt bara är något Hello Saferide skulle kunna skriva. Gå in på Swedesplease via länken ovan och lyssna själv.

Turnéplanen ser ut så här:

26 maj: Hässleholm - Siesta!
27 maj: Eskilstuna - Balstafestivalen
27 maj: Stockholm - Popaganda
2 jun: Aarhus (DK) - SPOT-festivalen
15-17 jun: Hultsfred - Hultsfredsfestivalen
28 jun: Göteborg - Liseberg
6-8 jul: Borlänge - Peace & Love
7 jul: Malmö - Shemusic
13-15 jul: Arvika - Arvikafestivalen
22 jul: Oskarshamn - Strandfestivalen
27-29 jul: Östersund - Storsjöyran
28 jul: Piteå dansar och ler
10 aug: Emmaboda - Emmabodafestivalen

Andra bloggar om: ,

Bobby Baby

Boby Baby gör vemodig electronica och i vissa låtar blir det nästan outhärdligt sorgligt, som i videon till Goodbye love.

Bobby Baby är 22-åriga Ellinor Blixts enmansprojekt. Hon är uppvuxen i Hultsfred men bor numera i Malmö.

hennes hemsida hittar man en mängd låtar att ladda ner (klicka på music till vänster och sedan på archive längst ner) och vill man veta mer kan man läsa den här Sydsvenskanartikeln.

Några låtar:
Bobby Baby - Lucky moments
Bobby Baby - Bye, bye snow

Andra bloggar om: , ,

Oturs debutalbum släppt

Otur, eller Emma Bates som hon egentligen heter, har släppte sitt debutalbum Pepperbox Hill för ett par veckor sedan. Du hittar mer information om detta på skivbolaget Vapen & Godis sida om Otur.

Andra bloggar om: ,

15 maj 2006

The great decay

AFB-festivalen i lördags gjorde jag lite nya bekantskaper. En av dessa var The great decay från Hässleholm. Jag bytte några ord med sångaren Nicklas Wallén efter spelningen i samband med att jag köpte deras senaste demo The great decay.

På deras hemsida kan man ladda ner en hel del låtar, bland annat de från senaste demon. Nedan ett smakprov.

The Great Decay - A night in nineteen ninety-nine

Andra bloggar om: , ,

Nytt album med Raymond och Maria på gång

Raymond och Maria håller på att spela in nytt album enligt Musikindustrin. Något datum för när det kan tänkas släppas finns inte ännu.

Andra bloggar om: ,

14 maj 2006

Vad heter Tim Neu egentligen?

Ja, vad heter egentligen nyligen skivdebuterande Tim Neu? Sydsvenskans artikel ger två alternativ: Ulf Nilsson eller Ulf Ericsson.

Några dagar senare...
Jag kan nu avslöja att Tim Neu heter Ulf Ericsson och ingenting annat.

Andra bloggar om: ,

INTERVJU: Nina Rochelle



På väg hem går jag förbi en busshållplats. Två killar pratar. Jag hör hur den ena svarar "De är ju skitdåliga! Han är ju med..." Jag saktar in på stegen. Vill få bekräftat vad jag tror att han ska säga. Så hör jag det. "Martin."

Martin är Martin Svensson som tidigare gjort sig känd med låtar som (Du är så) yeah yeah, wow wow och Rymdraket. De som är så dåliga är Nina Rochelle. Jag undrar om han gett bandet en chans..

Men vi tar det från början.

Det arrangerades en liten gratisfestival i Lund i lördags, kallad AFB-festivalen. Festivalens dragplåster var Nina Rochelle och jag begav mig dit för en intervju.

MO=Micke Orgel
MS=Martin Svensson, sångare och gitarrist
PW=Per Wasberg, sångare och basist
(Johan Lundberg, lead singer och gitarrist och Pontus Frisk, trummor deltog också men det var Martin och Per som stod för det mesta av snacket.)

MO: Martin, varför byter man musikstil från gladpop till depprock?

MS: Jaaa... Jag har fått den frågan så många gånger och jag har inget vettigt svar på den frågan. (paus) Fast det är väl egentligen inte konstigare än att en som jobbat som bibliotekarie kan börja plugga juridik.

PW: Det kan ha att göra med att man är 17 år och så blir man 27, har gått igenom en skilsmässa och lever ett helt annat liv.

MS: För mig var det aldrig viktigt vad soloskivan skulle innehålla, det viktiga var att det blev en skiva så att man fick gjort nånting. Jag är hellre popstjärna och spelar inför 5000 tonårstjejer som tycker man är bra, än pizzabud i Farsta. Att det blev den typen av låtar som soloartist, gladpop på svenska, var väldigt mycket en slump och känslan av att nån ville ge ut det man gjorde på skiva gjorde att det andra blev helt betydelselöst. Det går att jämföra med vilken dokusåpa som helst.


MO: Du jämför din karriär med en dokusåpa?

MS: Självklart, det är väl det alla strävar efter? När du skriver så gör du det för att du vill att folk ska tycka att du är bra, att du ska bli sedd, få bekräftelse, få kärlek. Sen spelar man med de kort man har och jag hade musiken.

MO: Nina Rochelle så. Ni åkte till Spanien där ni började skriva anteckningar om det som hände och sades, något som senare ledde fram till texterna till låtarna på debutalbumet Om Sverige vill ha det så. Var detta ett medvetet drag? Fanns albumet i era tankar när ni åkte ner?

PW: Det var jag och Martin som var där. Nej, album fanns inte i tankarna, vi bara skrev ner allt det sjuka som hände i en anteckningsbok som vi råkade ha med oss. Sedan tidigare hade Johan (Lundgren, lead singer MO. anm.) och jag börjat skriva musik och eftersom Martin är en gemensam kompis så kom han med i bandet. Namnet Nina Rochelle hade Martin kladdat ner på boken.


MO: Till andra skivan Mörkertal så bytte ni ut Markus Mustonen som ni lånat in från Kent att spela trummor, till Pontus Frisk.

PW: Vi ville ha en permanent sättning så vi tvingade Pontus att spela trummor för han är inte trummis egentligen men vi ville ha med honom i bandet.

MS: Pontus är ett musikaliskt geni. Han satt i två veckor och spelade trummor och spelade bättre än de flesta trummisar i motsvarande band som jag har hört. Att spela musik är en ursäkt för att umgås också och då vill man ju ha med nån som man vill umgås med.

MO: Vad är det annars för skillnad mellan första och andra albumet som ni ser det?

MS: Den är mer splittrad än debuten. Vi tycker nog själva mindre om Mörkertal än vad vi gör om våra två andra skivor.

PW: Det finns två-tre låtar jag tycker är bra på Mörkertal.

MS: Första skivan var en rejäl urladdning, det var mycket som hände just då, och sen tredje skivan känns mer välskriven både musikaliskt och textmässigt.


MO: Ni valde att själva producera senaste skivan, Måndagsfolket.

PW: Ja, det var lite av just den anledningen, att Mörkertal inte blev riktigt som vi hade tänkt oss.

MS: Mörkertal är inte en skiva vi ångrar men det känns som om vi frångått de idéer vi hade från våra första demos. Att producera själva var ett sätt att ta oss tillbaka dit.

MO: Vilka låtar är era personliga favoriter från senaste skivan Måndagsfolket?

ALLA: Globens skorstenar.


MO: Kan man räkna med den som nästa singel?

PW: Förmodligen. Det lutar åt det.

MO: Jämförelsen med Kent går ju inte att undvika. Vad har Nina Rochelle och Kent för förhållande? Är de en inspirationskälla eller står de i vägen för er?

MS: Jag tycker det är två underliga alternativ att välja på. De står i en helt annan division. Men okej, jag förstår varför folk jämför. Det är samma sak som när de jämför t.ex Lars Winnerbäck och Ulf Lundell men jag tycker det är obefogat. Det är två helt skilda saker. Jag säger inte att det ena är bättre eller sämre, bara olika.


MO: Recensenterna verkar inte gilla er och ni jämförs ofta med just Kent och Thåström som beskrivs som mycket bättre. Hur tacklar man det?

MS: Recensenterna har väl samma identitetssökande som när jag var 17-18 år och man ville berätta vem man är. Jag kan inte ta recensenter riktigt på allvar.

PW: Och så är det är skillnad i Norge och Finland t.ex, där har vi fått bra recensioner.

MO: Å andra sidan har ni ganska mycket fans. Blir kontakten med dessa viktigare när inte recensenterna gillar er?

MS: Nej, så tänker inte jag. Det är ju skitkul att prata med folk som gillar vår musik oavsett vem det är.


MO: I en intervju i TV4 i samband med släppet av debutalbumet Om Sverige vill ha det så så ska du, Martin, ha sagt att musik inte är så jävla roligt.

MS: Har jag sagt något så klokt!? Otroligt! Jag trodde bara jag sagt dumma saker men det var ju verkligen smart sagt!

MO: Men tidigare sa du att du valde popstjärnelivet före att bli pizzabagare..

MS: Det är klart att jag lyssnar på musik och så, men jag kan inte säga att jag tycker det är roligt att t.ex skriva låtar. Det är nödvändigt, men inte roligt.


MO: Håller ni andra med om att musik inte är roligt?

PW: Jag tror det var jag som sa det där... (skratt)

MO: I samma intervju ska ni också ha sagt att ni inte är särskilt politiskt medvetna vilket jag tycker verkar konstigt med tanke på era politiska texter.

PW: Vi är inte partipolitiskt medvetna. Men visst är våra texter politiska så det där var nog en riktig groda. Det är ju ett av skälen att hålla på med musik; att man har någonting att säga.

MS: Det är en av drivkrafterna med Nina Rochelle.


MO: Ni har säkert fått frågan "Hur kändes det att höra en av era låtar på radion första gången?" men numera kan man ju höra sin musik på andra sätt. Har ni hört någon av era låtar som ringsignal på någons mobil?

MS: Nej. Jag vet att åtminstone Måndagsfolket finns som ringsignal men jag har aldrig hört den.

MO: Vad tycker ni om att era låtar blir ringsignaler?

MS: (skratt) Ja, vad ska man tycka om det?

PW: Hedrande! (skratt)

MS: Ja, det är ju smickrande.


MO: Hur ser ni på fildelning?

MS: Det går inte att moralisera över det, det är ju som när man var liten och någon sa till en att man inte fick kopiera över en kompis CD-skiva på kassett. Det är framförallt inte vår uppgift som artister att göra det.

PW: Det borde skivbolagen ha tänkt på för länge sedan.

MS: Man kan ju inte säga till någon att han är dum för att han laddar ner. Det är väl snarare hela hanteringen av upphovsrätten som på något sätt gått förlorad.

MO: Ni laddar inte ner själva?

MS: Jag gör inte det för jag vet inte hur det funkar. Jag säger inte att jag inte hade gjort det om jag hade kunnat.


MO: Vad tycker ni om era svenska kollegor? Lars Winnerbäck t.ex?

MS: Jag tycker alla är skitbra! Alla som gör en platta är bra. Det är egentligen inte så intressant om något är bra eller dåligt, det viktiga är att folk gör något!

MO: Staffan Hellstrand är en annan av era kollegor, som ni dessutom har sammarbetat med. Vem skulle ni vilka sammarbeta med på nästa skiva?

PW: Mats Ronander skulle kunna få spela munspel.


MO: Vem skulle ni vilja höra Sommarprata?

PW: George Clinton!
(MO tror här först att GC är en korsning av George W Bush och Bill Clinton, men sedan minns jag vagt att jag hört namnet i ett annat sammanhang.)

MO: Vilka vinner fotbolls-VM?

MS: Fråga Per.

PW: Jag måste vara så tråkig att jag säger Brasilien.


MO: Är du bandets stora sportnörd?

PW: Ja, jag gillar all sport! Jag och Johan brukar snacka sport.

MO: Vem skulle ni vilja tilldela Nobels Fredspris?

PW: Inte Madonna.

MS: Vem som helst utom Madonna, hon gör mindre än vad hon hade kunnat. Det gäller väldigt många förresten.


MO: Till sist, framtiden. Hur ser den ut för Nina Rochelle? Vad händer i sommar?

MS: Det blir nog lite festivaler (vi är det bandet som alla ringer till i sista stund när alla andra tackat nej) och eftersom plattan släpptes så pass sent (26 april, MO anm.) så det blir nog lite klubbspelningar i höst också. Antagligen även i Norge, Finland och Danmark.

MO: Slutligen, ni har inte funderat på att lägga in dragspel i era låtar?

MS: Nej, men nu när du säger det...


Någon timme senare ser jag deras spelning. Killen vid busshållplatsen som inte gillade Nina Rochelle för att den där Martin är med i gruppen gjorde det uppenbarligen inte.

Jag tycker det börjar bli dags för alla inskränkta recensenter och musikintresserade där ute att ge bandet en chans. Nina Rochelle är faktiskt bra, även i jämförelse med Kent och Thåström. Om man nu måste jämföra..

Andra bloggar om: , ,

12 maj 2006

Monica Zetterlund 1937 - 2005

Idag är det ett år sedan Monica Zetterlund dog i en lägenhetsbrand.

Andra bloggar om: ,

Intervjuer på Absolut Noise

På bloggen Absolut Noise har det på sistone börjat dyka upp en del artistintervjuer. Nedan länkar till några av dessa.

Firefox AK
Hello Saferide
Suburban kids with biblical names

Andra bloggar om: , , , ,

03 maj 2006

Tips för musikälskare

Ikväll klockan 20.00 sänder TV4 första delen i dokumentärserien Det handlar om ett barn och till den här serien har Kent skrivit en låt, Nålens öga och även gjort en del olika musikaliska teman.

När programmet är slut börjar på SVT1 ett program om Nicolai Dunger med anledning av hans skiva där han tonsatt dikter av Edith Södergran.

SAMTIDIGT som dessa program sänds gästar Anna Ternheim och Max Peezay Musikjournalen Live mellan 20.03 och 22.00.

Mitt tips till alla musikälskare är att först se TV-programmen och därefter gå in på Musikjournalens hemsida och lyssna på Musikjournalen Live i efterhand.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Bloggtoppen.se